top of page
Prijszetting .png

Sara Oklobdzija / Sandra Raes (°Belgrado, 1980) is een kunstenaar-producer gevestigd in Brussel. Ze genoot universitair onderwijs in zowel Servië als België  en behaalde masters in Filosofie (Universiteit van Belgrado), Audiovisuele Kunsten (Faculteit voor Dramatische Kunsten, Belgrado) en  Film en Visuele cultuur (Universiteit Antwerpen). Haar onderzoek op het gebied van kunst en cultuur bevraagt voortdurend het complexe web van relaties tussen migratie, gemeenschaps(her)opbouw, gelijkheid en collectiviteit. 

Sara is een artivist of maatschappelijk geëngageerde kunstenares met een eigen speculatieve documentairepraktijk. Met haar onderzoek stelt ze scherpe vragen rond temporariteit, identiteit, migratie en collectieve verantwoordelijkheid. Samen met co-denkers, kunstenaars en activisten richtte ze in 2003 INFUZIJA vzw op, een 'Centrum voor de Culturele Decentralisatie van Servië'. In het postcommunistische, naoorlogs gebied getroffen door economische en culturele sancties, legde INFUZIJA de focus op desintegratie en decentralisatie. Het centrum leverde tal van invloedrijke projecten op, waaronder Theater-Shelter – een reeks van honderd pop-up performances op het platteland in het zuiden van Servië – en HOSTEL Yellowbed – een legale jeugdherberg voor EU-backpackers met daarin een ‘illegaal’ of ‘geheim’ kunstencentrum voor internationale uitwisseling en peer-educatie. 

Sinds 2012 is Sara gevestigd in België, waar ze blijft werken rond identiteit, realiteit en (mis)representatie. Ze combineert haar praktijk als kunstenaar en programmator (Sara Oklobdzija) steeds meer met haar werk als producer (Sandra Raes). In 2019 vervoegde ze ROBIN vzw als algemeen en zakelijke directeur. In 2020 richtte ze KOROW vzw op – een 'Centrum voor de Culturele Decontaminatie, Sociale Diagnostica & Sociale Correctie’. Momenteel werkt Sara aan een doctoraat onder de werktitel ‘The School of Two-sides Integration or How to Build a Functional Host Society’, verbonden aan het RITCS en VUB.

bottom of page